EKOLOJİK OKURYAZARLIK

     Ekolojik Okuryazarlık, gezegenimizdeki her insanın gelişmesi için desteklenmesi ve kişisel gelişimimizin bir parçası olması gereken temel bir yaşam becerisidir . Bir bilim olarak ekoloji, organizmalar ve doğal çevreleri arasındaki ilişkiler hakkındadır. Son iki yüz yıl boyunca sanayileşme süreci boyunca insanların doğal çevreleriyle olan ilişkileri büyük ölçüde değişti. Bu değişim süreci, büyük ölçüde teknolojik gelişmelere bağlı olarak, insanların doğal ortamımızdaki rol ve amacına ilişkin deneyimlerini de değiştirdi. Yeni teknolojik ilerlemelerle, insanlar tarımsal üretkenliği artırabilmiş, bu da büyük nüfus artışına yol açmış ve tarımdan gelen işgücünün önemli bir yüzdesini serbest bırakarak, Sanayi Devrimi'ni daha da ileriye götürmüştür. 18. Yüzyılda dünya nüfusu yaklaşık 1 milyar insandı. Şu anda 7,2 milyar insan var, 2050 civarında 9 milyar insana ulaşma beklentisi var. İki yüz yıl önce, sürdürülebilir bir yaşam sorunu söz konusu değildi. Bol miktarda kaynak vardı ve insan faaliyetlerinin etkileri büyük ölçüde hissedilmiyordu. İnsanların insani faaliyetlerin ve insani kalkınmanın etkilerini, sürdürülebilirlik perspektifinden kavramaya başlaması sadece son zamanlarda.

     Gezegenimizi bu kısa süre içinde değiştirdiğimiz yöntem benzeri görülmemiş bir şeydi ve bunu uzun vadeli ve 'istenmeyen sonuçlara dair çok az bilgi veya anlayışla gerçekleştirdik. İnsanlar muhtemelen doğanın esnek olduğuna ve kaynakların yenileneceğine ve bu kaynakların özgürce kullanılabilir olduğuna ve dolayısıyla herkes tarafından kullanılabileceğine inanıyordu. Sistemlerin düşünmeyi geliştirmesi, zaman ve mekândaki bağlantıları görmeyi öğrenmesi ve canlı sistemlerin temel ilkelerini anlaması gerekmedi. Ekolojik okuryazarlık olarak da adlandırılan bu tür okuryazarlığın gerekliliği bugün açıkça görülmektedir. Bu aynı zamanda mevcut ekolojik krizimizin ancak daha önce hiç yapmadığımız bir şekilde düşünmeyi ve hareket etmeyi öğrenerek çözülebileceğine dair bir perspektife yol açıyor. Bu aynı zamanda yeni modellerin, yeni politikaların, yeni mevzuatın, yeni örgütlenme biçimlerinin ve farklı bir eğitimin geliştirilmesini gerektirmektedir . Bu yeni düşünce biçimi, birlikte hareket etmeyi öğrenmemizi ve devam etmekte olduğumuz yönleri değiştirmek için gerekli olan kritik kütleye ulaşmak için sürdürülebilirlik için eylemlerimizi bağlamayı öğrenmemizi gerektirir.

     Ekolojik olarak okuryazar olan bir kişi, hepimizin yaşayan bir sistemin parçası olduğumuzu ve karşılıklı bağımlılık ve birbirine bağlılık gibi temel prensiplerin gerçekten ne anlama geldiğini anlar. Ekolojik olarak okuryazar olan bir kişi, bu anlayışı, yaşam sürdürme sistemlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek ve şimdi ve gelecek nesiller için ortak refahımıza değer katkısını en üst düzeye çıkarmak için bilinçli çabalar gösteren eylemlere dönüştürmektedir.

       “ Herkes benim gibi yaşarsa, doğal dünyamıza ve gelecekteki refahımıza ne olurdu ?” Sorusu, seçimlerimizin ve eylemlerimizin etkilerini gerçekten önemsediğimizi dürüstçe değerlendirmek için önemli bir sorudur. Dünyanın birçok yerinden gelen insanlarla yapılan görüşmelerde, genel olarak az sayıda insanın ekolojik yaşam sürecine bağlı olduğunu fark ettim. Quiten genellikle insanlar ekolojik olarak yaşamak için kendi konforlarına çok fazla fedakârlık ve gerçekçi olmamayı öngören varsayımlar yaparlar. Elbette, ekolojik yaşam, yaşam tarzımızda değişiklikler yapılmasını gerektirecek ve bazı insanlar için bu, aslında daha az tüketen anlamına gelebilir. Bununla birlikte, bunun temel ihtiyaçlarımızın yoksunluğuna yol açması gerekmez. İyi yaşayabilir ve ekolojik olarak yaşayabiliriz. Bununla birlikte, alışkın olmadığımız varsayımları düşünmenin ve kontrol etmenin çok farklı bir yolunu gerektirir. Ayrıca, birçoğumuzun, paramızla satın aldığımız ve satın aldığımız şeyleri daha derinden öğrenmesi için yatırım yapması gerekecek. Örneğin, yaşam tarzınızın çocuk emeğini destekleyip desteklemediğini, yağmur ormanlarının öldürülmesini, doğal habitatların yok edilmesini destekleyip desteklemediğini öğrenmek istiyorsanız, satın aldığınız malları ve hizmetleri yapmak için gerekli olan tedarik zincirini kontrol etmek önemlidir.

     Ekolojik yaşam hakkında daha fazla şey öğrenmeye başladıklarında insanlar için ortak bir tepki, aşırı ve ilgisizlik hissidir; nereden başlanacağını bilmemek, neyi değiştirmek ve fark yaratmak için yapabileceğinin pek az şey olduğuna ikna oldum. Fosil yakıtlara bu kadar temkin ve bağımlı olduk, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla nasıl iyi yaşayacağımızı öğrenmek için bilinçli bir çaba sarf ediyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz toplumlar, sosyo-ekonomik gelişmeleri sürdürmek ve sürdürmek için yüzlerce yıllık fosil yakıt tabanlı enerji sistemlerinin sonuçlarıdır. Bu varsayımlar, bu kaynakların sonsuz olduğu ve iklim koşullarının çok fazla bir sonucu olmaksızın süresiz olarak sömürüldüğü şeklindeydi. Ekonomik büyüme, herhangi bir başka kalkınma biçimi için ana itici güç olarak görülmüş ve bu, fosil yakıtların sömürülmesini ve sınırlandırılmamasını haklı çıkarmıştır.