Okulöncesi Eğitimde Fen, Doğa ve Bilim Etkinlikleri

Etkinliğin Adı: Okulöncesi Eğitimde Fen, Doğa ve Bilim Etkinlikleri

• Etkinliğin Yapılacağı Yer: Sunum Salonu
• Hedef Kitle: Okulöncesi eğitim öğretmenlerinden oluşan 24 kişilik grup
• Etkinliğin Amacı: Erken çocukluk yıllarında bilim eğitiminin önemi konusunda farkındalığı arttırmak. Bilim eğitimi ile çevre eğitimi ilişkisini kurmak. Erken Çocukluk Bilim ve Doğa Eğitiminde Farklı Yöntemlerin Kullanılmasını Destekleme
• Etkinliğin Konusu: Okul öncesi eğitimde fen doğa ile bilim eğitimi ilişkisi
• Etkinliğin Süresi: 60 dakika 
• Kullanılacak Malzemeler: PPT sunum, Projeksiyon
• Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (ayrıntılı uygulama planı vb.): 
Erken Çocukluk dönemi bilimsel düşüncenin gelişimi, bu dönemde bilim eğitiminin çocuklara sağladığı yararlar, Erken çocukluk eğitiminde bilim eğitimi ile ilgili yeni yaklaşımlara uygun hazırlanan eğitim programlarında çocukların gelişimsel özelliklerine uygun bilim içeriklerinin seçilmesinin gerekliliği; Bilimin merak uyandırıcı olması özelliği ile çocukların öğrenme merakı ile keşfetme isteğini arttırması, çocukların yaşadıkları dünyayı anlama çabalarının desteklenmesinin gereklliliği, nitelikli okul öncesi eğitim ortamlarının çocukların bilimle ilgili bilgi ve becerilerini arttırması üzerine etkileri hakkında bilgi verilecektir.
Erken çocukluk döneminde çocukların yaşadıkları dünyayı anlama çabalarının bilim eğitimi ile desteklenmesi, bilim eğitiminin çevresel farkındalığın gelişimindeki önemi, çevresel sorunların çözümünde bilimin rolü, çevrenin doğal bir öğrenme ortamı olma özelliğinin doğru kullanımı vebilim ve çevre eğitiminin okul öncesi eğitim programlarına entegre edilmesi konuları hakkında bilgi verilecektir.
Bilim ve çevre eğitimine yönelik farklı program örnekleri hakkında bilgi verilerek müzik, sanat, okuma yazmaya hazırlık, matematik ve dil etkinliklerinin bilim ve çevre eğitiminde bir öğretim yöntemi olarak kullanılması; farklı yöntemlerin kullanılmasının çocuklarda bilime ve çevreye yönelik bütüncül bir bakış açısını geliştirmesi açıklanacaktır.
Öğretmenlere çocukların farklı bilimsel süreç becerilerini (gözlem, sınılama, iletişim, ölçme, tahmin etme, sonuç çıkarma) desteklemeye yönelik eğitim etkinlik örnekleri tanıtılır. Eğitim etkinlikleri ve sınıflarda yapılan uygulamalar karşılaştırılarak tartışılacaktır.


Yazdır