Gölde Yaşayan Planktonik ve Bentik Organizmalar (Karagöl) 

Etkinliğin Adı: Gölde Yaşayan Planktonik ve Bentik Organizmalar (Karagöl) 

• Etkinliğin Yapılacağı Yer: Karagöl
• Hedef Kitle: Okulöncesi eğitim öğretmenlerinden oluşan 24 kişilik grup
• Etkinliğin Amacı: Bir gölde yaşayan planktonik ve bentik organizmaları, yaşadıkları ortamları, üretici ve tüketici canlıların ekosistem için taşıdığı önemi, planktonik ve bentik canlıların indikatör özellikleri konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlar.
• Etkinliğin Konusu: “Gölde yaşayan plankton ve bentik canlılar ve önemi”
• Etkinliğin Süresi: 60 dk. 
• Kullanılacak Malzemeler: Plankton kepçesi, Çamur alma kepçesi, Elekler, Mikroskop, Örnek alma şişeleri, Formaldehit, Pens, Petri Kabı.
• Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (ayrıntılı uygulama planı vb.): 
Karagölde yaşayan canlılar hakkında bilgi verilerek, suda yaşayan planktonik ve bentik canlılar plankton kepçesi ve çamur alma kepçesi ile alınarak bu canlıların yaşadıkları habitatlar ve elde edilecek canlılar hakkında uzman eğitmenden bilgi edinilir. Katılımcılardan da bir gölde yaşayan canlıların çeşitliliği, yaşama alanları ve özellikleri konusunda görüş bildirmeleri istenir. Planktonik canlıların (fitoplankton ve zooplankton) göl ekosistemindeki enerji akışındaki önemi (birincil üreticiler ve birincil tüketiciler) örneklerle açıklanır. Planktonik organizmaların pelajik yaşama adaptasyonu hakkında bilgi verilir. Gölden plankton kepçesi ve çamur alma kabı ile yakalanan örnekler mikroskop yardımıyla incelenerek planktonik ve bentik canlı arasındaki farklılıklar açıklanır. Planktonik ve bentik canlıların su kalitesinin belirlenmesinde indikatör türler olduğu vurgulanır. Bir gölün trofik seviyesinin belirlenmesinde bu canlıların önemi belirtilir.


Yazdır